得獎記錄-東區 蔡公館

此設計案塑造幸福溫馨的家庭感,運用多元建材及極具巧思的收納空間,因應視覺動態佐以燈飾裝置,為各空間增添層次與趣味性,洋溢著充沛的舒適愜意與溫暖的心靈感受。

回應屋主需求,變動原先格局,將四房變成三房,展現小空間大視覺,更透過精準的格局與動線安排,設計各空間的收納機能,構築而成幸福溫暖的居宅。

設計師利用光線穿過木質結構,藉以點、線、面組成各式各樣排列組合的層層光影。在這日常起居的場域之中,揮別過多雕琢與裝飾,以開放式格局及俐落線條鋪陳,選擇清爽木質搭佐軟件點綴,營造富有溫度的家居風貌。

在立面上表現出內外張力的互動,內部藉由互相穿透之空間特性,讓客廳和餐廳變為寬敞的活動空間,不論是寬敞的客廳、開放的廚房、餐桌,可以隨意而坐。再者,巧妙運用走道做為端景牆,讓視覺效果呈現藝術氣質與空間延伸,精心佈局與空間色彩,形塑而成舒心開闊的空間韻味。

考量屋主身心健康,以空氣對流為思考要點,並善用氣密窗隔絕噪音,裝設空調設備讓空氣循環達到小空間大流通的效果。沈浸於溫暖自在的居家氛圍之餘,身心健康亦得到照料,遂而於此共譜一場幸福家庭交響曲。

 

This design project presents a homey family atmosphere. It uses various building materials and thoughtful design for storing in the space. It is complemented by lighting installations in response to the visual dynamics, adding layers and interesting elements to each space, which are full of comfort and warmth.

In response to the needs of homeowners, the original layout was changed, four bedrooms were transformed into three bedrooms, turning the small space into a larger vision, and through precise layout and movement arrangement, the storage function of each space was designed to construct a joyful and cozy space for the family.

The designer uses light to pass through the wooden structure; uses points, lines, and surfaces to form various permutations and combinations of layers of light and shadow. In this field of daily living, getting rid of too much carving and decorations, laying out with an open pattern and clean lines, choosing fresh wooden furniture to create coziness for the residence.

The facade expresses the interaction of internal and external tension. The interior space features interpenetrating space, turning the living room and dining room into a spacious activity space. Whether it is a spacious living room, an open kitchen, or a dining table, you can sit freely as you wish. In addition, use cleverly the walkway as the display view wall allows the visual effect to show artistic temperament and spatial extension, careful layout and spatial color present a comfortable and open space.

Consider the wellbeing of the homeowner, take air convection as the main point, make good advantage of airtight windows to isolate noise, and install air-conditioning equipment to achieve the effect of air circulation in a small space. In addition to being immersed in the warm and comfortable home atmosphere, physical and mental health are also taken care of, so that this design composes a happy family symphony with the space.